Powered by Smartsupp

Podání přihlášek – systém DiPSy

Podání přihlášek – systém DiPSy

DiPSy, neboli Digitální přihlašovací systém, je online platforma vyvinutá společností Cermat na podzim roku 2023. Poprvé byl tento systém využit k přihlašování na střední školy a víceletá gymnázia roku 2024 a v tomto roce tomu nebude jinak. 

Tento systém výrazně usnadňuje podávání přihlášek na střední školy. Nabízí pohodlný a efektivní způsob přihlášení na vybrané školy, aniž byste museli vyplňovat papírové formuláře a osobně je doručovat. Výhody tohoto systému jsou tedy rozhodně jednoznačné! Mimo to také snižuje riziko chyb, zajištuje transparentnost a spoří nejen čas, ale i náklady.

V letošním roce si mohou žáci devátých tříd podat až 3 přihlášky na střední školy nebo 3 maturitní obory a až 2 přihlášky do oborů s talentovou zkouškou. Od loňského roku se při rozřazování žáků na střední školy využívá algoritmus Cermatu, který je založený na principu tzv. „mechanismu odloženého přijetí“. Proto je pro uchazeče klíčové, aby na přihlášce sestavili pořadí až tří škol či oborů podle toho, na které by chtěli v ideálním případě nastoupit (tzv. prioritizace). Při umisťování podle algoritmu se zohledňují nejen výsledky přijímacích zkoušek, ale také priorita dané školy na přihlášce a počet volných míst v konkrétním oboru.

Dále se zaměříme na podání přihlášky v systému DiPSy v elektronické podobě prostřednictvím identity občana. Podrobné instrukce naleznete níže:

1. Po přihlášení do systému DiPSy se vám zobrazí všechny 3 způsoby podání přihlášek – my se dále zaměříme na podání elektronické přihlášky.

 

 

2. Zvolíte tedy první možnost – Elektronická přihláška – a pokračujete na přihlášení pomocí Identity občany. Zde máte opět 3 možnosti přihlášení, budeme        pokračovat na přihlášení pomocí bankovní identity. Zvolíte vaši banku a zadáte požadované údaje (nejčastěji ID, heslo do internetového bankovnictví) a          následně potvrdíte dalším faktorem, např. prostřednictvím telefonu.

 

3. Dále udělíte trvalý, či jednorázový souhlas s tím, že vaše banka předá osobní údaje do DiPSy. Dojde k přesměrování do systému DiPSy. Následně vyberete      osobu, která podává přihlášku:

 

4. Dále vyberete dítě, které budete přihlašovat na střední školu.

 

5. Zobrazí se vám předvyplněné všechny osobní údaje a vy už pouze jen doplníte ty, které chybí, jako například poslední navštěvovanou základní školu a také       kontaktní údaje, na které vám bude systém zasílat upozornění na novou zprávu v systému. Klinete na tlačítko pokračovat.

 

 

6. Nyní se již dostáváte k samotnému výběru škol. 

Nezapomeňte také, že je důležité, v jakém pořadí jsou přihlášky seřazeny. Ta první je v systému vnímána jako ta prioritní!

 

Po zadání vámi požadované střední školy se dostanete také k informacím, například o počtu volných míst, počtu přihlášených žáků v loňském roce a také počet žáků, kteří byli nakonec přijati ke studiu.

 

Dole potom přidáte povinné, případně nepovinné, soubory, potvrdíte čestné prohlášení, že vaše dítě s přihláškou souhlasilo, a můžete pokračovat tlačítkem „Dokončit a odeslat přihlášku“.

 

 

7. Na závěr si můžete ověřit, že na vámi zadaný e-mail dorazila potvrzující zpráva o podání přihlášky do systému DiPSy. 

 

 

A TO JE VŠE!

Jak se dozvím více?

Více informací o systému DiPSy a podrobný návod, jak se přihlásit na střední školu, najdete na oficiálních stránkách systému DiPSy.

Případně se můžete podívat na instruktážní video přímo od MŠMT. 




SHRNUTÍ:

1.  Otevřete si webové stránky – http://www.dipsy.cz/

2.  Vyberete možnost Elektronická přihláška

3.  Přihlásíte se pomocí identity občana

4.  Budete přesměrováni na Portál identity občana, kam se přihlásíte např. pomocí bankovní identity

5.  Udělíte souhlas s poskytnutím vašich osobních údajů systému DiPSy

6.  Budete přesměrování zpět do DiPSy na podání přihlášek

7.  Vyberete dítě, které budete přihlašovat

8.  Zvolíte školy, na které chcete dítě přihlásit 

9.  Odesíláte přihlášku

 

Pozn.: obrázky jsou vystřižené z toho instruktážního videa

 

DiPSy škola (pro ZŠ)

Základní školy mohou svým žákům pomoci s přihlašováním přes DIPSY. V případě, že střední školy v přijímacím řízení hodnotí také prospěch a vyžadují jeho předložení, mohou ZŠ svým žákům vystavit potvrzení o prospěchu ze svého školského systému s QR kódem. Dle zákona stačí doložení prospěchu k přihlášce jakoukoliv formou, tedy lze také přiložit prostou fotografii nebo sken vysvědčení. 

 

Příprava k přijímacím zkouškám

Máte zájem o přípravu k přijímacím zkouškám na střední školu? Kontaktujte nás a objednejte si své doučování. Naši žáci mají 96% úspěšnost přijetí na SŠ.

Koupit přijímačky nanečisto
Update cookies preferences